maandag 7 februari 2005

Ey Olsjt

Is da ier een fiestje? Of is da ier ne zatten ne zatten ne zatten boel?

Gisteren vertoefde ik in Aalst en Zele. Laat ik beginnen met Aalst.

Vergezeld door 2 schoonheden, maakte ik me op om de 75 praalwagens te bekijken. Thema’s als oorlog in Irak, Alle Alle Zimbabwe, het op de klippen gelopen huwelijk van Kim Cleysters en de gevluchte Congolese soldaten (die in opleiding in België waren), kwamen meerdere malen aan bod.

De ene had veel tijd en geld in zijn wagen gepompt terwijl de ander er waarschijnlijk zaterdagnamiddag aan begonnen was. En het hoeft niet altijd pracht en praal te zijn. Er liep een oude dame met looprek rond en een plakkaat dat zij ook een kind wou. Subtiel. Minder subtiel was de uitbeelding van Afrika, ware het dat zij nog steeds in strooien rokjes rondlopen en kannibalen zijn.

Het Vlaams Belang, oftewel Vlaams Behang, heeft nog nooit zoveel gratis publiciteit gekregen. Sommige carnavalisten maakten er een echte voorlichtingscampagne van. Wat te denken van de Vlaamse Bokkenrijders?

Een groep heeft mijn hart gestolen. Zij beeldden de oorlog in Irak uit. De mensen in de stoet waren verkleed als ontmijningslui, nog het beste te vergelijken met Homer’s uitrusting uit de kerncentrale. Veel variatie in hun muziekkeuze, grappige danspasjes en zeer origineel verhaal. Het was zo visueel dat ik er geen woorden voor vind om het jullie uit te leggen.

De strijd tussen Dendermonde en Aalst blijft helaas duren. Deiremonde stinkt en verwijten over het peird waren niet echt uitnodigend. Nochtans zaten de bussen van Dendermonde naar Aalst boordevol. Spijtig dat na zoveel jaar er nog geen verzoening zichtbaar is.

Aalst kende niet alleen feestvreugde. De feestvierders hebben geen Keizershallen (de plaatselijke grote fuifzaal) meer; er werden dit jaar strengere feestregels uitgevaardigd en het ziet er naar uit dat ze de komende jaren hun kermisplein kwijt zullen spelen door de bouw van een ziekenhuis. Benieuwd of Aalst Carnaval binnenkort niet naar Dendermonde verhuist :-p

Eens terug in Zele, pikte ik een filmpje in het jeugdhuis mee. De plaatselijke VP-werking was net terug van voorbereidingsweekend. Volop in de feeststemming van hun weekend, zongen zij op de tonen van Freestyler: ey Olsjt, is da ier een fiestje, of is da ier ne zatten, ne zatten, ne zatten boel? Een vraag waar ze in Aalst de komende dagen zeker niet wakker van zullen liggen.