zondag 23 januari 2005

Humorologie

Gisteren door weer en wind, vrieskou en regen, naar het verre Kortrijk gereden. In de stadsschouwburg vond immers de finale van de Humorologie (winter-editie) plaats. Het was weer een tijdje geleden dat ik in een schouwburg gezeten had en eens gezeten viel me ook te binnen waarom het zo lang geleden was. Ik had een fucking slechte plaats. Zijkant van de zaal met zicht op overkant.



Hoofd 45° gedraaid, zag ik de 3 finalisten: Bubblicious, Danny Van Britsom en Henk Ryckaert.

Bubblicious, een damesduo, verraste het publiek met experimenteel theater. Twee bloemetjes die van elkaar verschillen, maar o zo complementair zijn. De rivaliteit zet zich om in verliefdheid en de strijd om als eerste de vuilniszak buiten te zetten, werd door de buurvrouw gewonnen.

Absurd scenario, iets minder goed gekozen live liedjes, zeer goed gekozen intro en slotsong en sterke performance, ook van de tuinman.

Helaas geen prijs voor hen.

Als tweede kwam de Waaslander Danny. Hij bracht stand-up comedy. Zijn entree deed me onmiddellijk aan Jaques Vermeire denken. Gelukkig lag het niveau wat hoger. Grappig hoe een Waaslander in zijn dialect een zo goed als volledig West-Vlaams publiek wou overtuigen. Expliciete beelden van 69 en de plaats van de clitoris zijn universeel en al vlug wisten de West-Vlamingen waar de klepel hing. Hier en daar nog een beetje bijschaven en Jaques Vermeire mag op pensioen.

Danny won de juryprijs.

Last, but not least kwam Henk ook met standup comedy. Een gespeeld stuntelig begin om daarna met al zijn charmes de kijkers in te pakken, vooral de vrouwen. Het klungelen met een micro had ik eerder al eens gezien, maar zijn visie over de GB was wel degelijk origineel. Aangevuld met een nonkel Bob gehalte sloot ie met zijn gitaar zijn show af. Henk is een vlotte speler die handig van het ene naar het andere onderwerp kan switchen. Het lag er vingerdik op dat hij de publieksprijs zou winnen.

Henk won dus de publieksprijs en de persoonlijkheidsprijs.

Na de pauze kregen we als toetje Kurt Defrancq (beter gekend als Modest uit: Rosa) geserveerd. O, wat lag dat zwaar op de maag! De hele avond stond in het teken van humor, maar Kurt’s show ging over nostalgie en over drang naar verandering. Hij droomde ervan koning te worden. Uiterst ongelukkig gekozen om zo’n monoloog na humoristische stukken te vertonen. Om eerlijk te zijn, zelfs op een ander moment zou ik geen geld willen betalen om Koning Kurt te willen zien. Het stuk was me nogal eentonig en langdradig. Keer terug naar Rosa, Kurt.

Kurt Van Eeghem was presentator van dienst. Hij deed dat behoorlijk.

De jury bestond uit medewerkers van Humorologie zelf, De Morgen, Het Nieuwsblad en nog wel wat. Grotendeels was ik het met haar keuze eens, op een motivatie na. Ze vond dat Bubblicious nog te groen was. Als dat zo is, waarom zijn ze dan in de finale geraakt? Bovendien was het een te groot genrecontrast. Experimenteel theater tegen 2 standup-comedians is niet al te fair. Evenwichtig kan je dat moeilijk noemen.

De Humorologie is een mooi initiatief dat zeker gesteund moet worden. Het is wat de opvolger van de Kunstbende. Alleen de locatie en het arti-farty publiek suckte.


www.humorologie.be

www.kunstbende.be