donderdag 20 januari 2005

Mediakeuze ouders bepaalt schoolresultaten kind.

----Geen luchtig verhaal. Behoorlijk lang. (zeg nu nog eens dat u niet gewaarschuwd was :-) ----

Een sociologisch onderzoek had al langer bewezen dat sociologische achtergrond bepalend is voor de schoolresultaten. Vandaag verscheen in De Standaard een aanvulling. Ouders die commerciële kranten lezen en naar commerciële zenders kijken en luisteren, beïnvloeden de schoolresultaten van hun kinderen omdat deze laatste de ouderlijke gewoontes overnemen.

In de eerste plaats zouden we blij moeten zijn dat een jongere een krant léést. Beter dat dan niks. Metro en strips bvb zijn aanraders voor niet-lezers.

TV is weer wat anders. Om half zes zat ik naar Jim TV te kijken. Een bende drollen waren Jack Ass aan het imiteren. Stoer om door de netels te rollen en boomtakken af te breken door ze half door te zagen en er dan op te zitten. En o ja, ze bonden Snoopy-knuffelhondjes aan strijkers. Amai amai. ‘k Zal maar niet zeggen dat ik leeftijdsgenoten ken die in hun jeugdjaren strijkers in levende kikkers staken…

Anyway, wat is commercieel? Zijn dat zenders die reclame uitzenden? Dan is de VRT commercieel, want daar heb ik al voor verschillende producten ‘sponsoring’ gezien. Het kind moet een naam hebben, nietwaar? En de radiozenders? Wel, op Donna bvb hoor je toch ook reclame?

Of is het programma-aanbod dat commercieel moet zijn? Wel, kijk dan vanavond maar eens naar Koppen. Oudere dame heeft een kleine gekocht. Sensationeel genoeg?

Zelf vraag ik me af wat de normen zijn. Vroeger was dialect en Amerikaans typisch iets voor commerciële tv-zenders. Nu wordt Matroesjka's zo hoog gewaardeerd, juist omwille van het Antwerps, omdat dit de realiteit benadert. Flikken wordt afgeschilderd als overgearticuleerd. Toen ik Flikken voor de hype in avant-première op het filmfestival zag, ben ik inderdaad hard lachend de zaal buiten gegaan, omwille van het AN. Het was er gewoon over. Heeft er dan ook iemand door dat het verhaal zich in Gent afspeelt, even geen rekening houdend met het decor?

En god, waarom zouden we AN spreken? Ten eerste zouden we dan allemaal naar school moeten, want de meeste Vlamingen kennen geen diftong in hun spreektaal. West-Vlaanderen zouden we volledig moeten herscholen, want zij spreken een eigen taal (wat op zich niet mis is) en de Limburgers spreken meer Duits dan Nederlands…
Ten tweede, mensen die het AN zouden moeten spreken, zoals leraren Nederlands, leerkrachten, ambtenaren, ministers …, vertikken het zelf te spreken.
Ten derde: er wordt nu al geconstateerd dat het dialect aan het uitsterven is bij de jeugd. Is dat geen cultureel erfgoed dat we moeten beschermen?

Tegenstanders zullen argumenteren dat op deze manier het voor buitenlanders onmogelijk wordt om onze taal te leren. Klopt, maar raar genoeg schrijft de Vlaming wel in het AN, wat wil zeggen dat ze het AN begrijpen en eigenlijk wel kennen. Dus leer die gasten maar het AN aan; de omgeving zal ze wel snel genoeg de knepen van de plaatselijke taal aanleren.

Nee, ik heb er mijn buik van vol. Commercieel of niet. Mijn favoriete programma’s: The Simpsons, Matroesjka’s, Lili en Marleen, Gaston en Leo en om de kerk wat in het midden te houden: In de Gloria, Buiten de Zone, het Geslacht De Pauw.

En dan hebben we het nog niet eens over weblogs gehad.
-----------------------------------------------
Warning: dit is een commercieel getinte weblog. Ouders die aan het lezen zijn, zijn nu een slechte invloed aan het uitoefenen op hun kleine mannen.