donderdag 11 november 2004

Brief

Al meer dan 6 jaar lang proberen leerkrachten Nederlandse correspondentie hun leerlingen bij te brengen dat je:

A) Na een komma geen hoofdletter gebruikt, ook niet na een aanspreking. Je kan uiteraard de eerste zin met hoofdletter aanvatten, maar dan mag je geen komma na de aanspreking plaatsten

Vb
---

Geachte heer,

wij hebben…

OF

Geachte heer

Wij hebben

De meest gebruikte vorm is mogelijkheid een.


B) Afsluitingen gebeuren niet meer met Hoogachtend of Met de meeste hoogachting. De laatste jaren zou Met vriendelijke groeten standaard moeten zijn. Zelfs het Frans, waar ze zich zo hard aan vaste verouderde uitdrukkingen vastklampen, barst. Daar wordt ook al vaker mes salutations distinguées gebruikt.


En eigenlijk storen me de bovenstaande fouten het minste, maar laten we even kijken naar een brief van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid.


Mijnheer,

U kan zich kandidaat stellen aangezien u bent geslaagd voor het examen….

….

Tevens zou ik u dank weten mij uw curriculum vitae te laten geworden


Hoogachtend,

de verantwoordelijke Personeelsbewegingen


Dit doet pijn voor elke leerkracht correspondentie. Al die moeite voor niks, zeker als een van hun studenten bij de overheid gaat werken, want daar gebruiken zij sowiso de door de staat vooropgestelde modelbrieven.

Ik weet wel, een sjabloon is handig in gebruik, maar een kleine update kan zeker geen kwaad. Bij deze dus een warme oproep aan de openbare diensten en andere bedrijven om hun sjabloonbrieven even onder de loep te nemen.